Предотвратяване на мухъл в дома при студено време използвайки вентилатор

HomeРемонти и подобрения в дома

Предотвратяване на мухъл в дома при студено време използвайки вентилатор

За всички собственици на имоти е сравнително лесно да предвидят големи бедствия като пожари, бури, земетресения. В действителност много от тях се доба

Защо да се доверите на нас за дейността монтаж на мебели?
Иновативни технологии за хидроизолация на панелка – Предимства и предложения
Искате уютен дом – строителните фирми ще допринесат за него 

За всички собственици на имоти е сравнително лесно да предвидят големи бедствия като пожари, бури, земетресения. В действителност много от тях се добавят с тези бедствия, като вземат превантивни мерки под формата на застраховка, аварийни комплекти, генератори и т.н. Едно бедствия обаче почти никога не се предвижда и това е влага и мухъл в къщи. НЕ само, че мухъла и влагата са вредни за Вашия дом, те също така са доста вредни и за Вашето здраве. Те просто чакат да се появи за да вземат мерки.

Борба с мухъл в студените месеци: Ефективността на вентилаторите

За предотвратяване на мухъл в дома по време на студените месеци може да се използва вентилатор. Въпреки че мухълът предпочита влажни условия, в студените периоди влагата често се кондензира на студените повърхности, което може да допринесе за образуването на мухъл. Поставянето на вентилатори в помещенията може да помогне за циркулацията на въздуха и ускоряването на изпарението на влагата от повърхностите. Това може да намали вероятността за образуване на мухъл и предпазване на здравето на живеещите в дома.

Какво е мухъл?

Мухъла е малка гъбичка, която консумира мъртва материя. Като такива, форми играят напълно естествено ролята на разлагане на открито и закрито. Вътре, мухъла ще унищожи почти всичко от Вашия дом, включително килими, мебели и дрехи дори. Мухъла се възпроизвежда чрез излъчване на микроскопични спори, които се носят из въздуха. Както можете да си представите, много мухъл във въздуха може да се отрази неблагоприятно за живущите хора в жилището. Не само, че плесента е известен алерген, но също така е причина за астма и други респираторни заболявания. Ако не се контролира правилно влагата може да предизвика сериозни проблеми за Вашия дом и неговите ползватели.

Предотвратяване пораженията от влагата.

Жилищата, които се намират на особено влажни или влажен климат са много по-податливи на проблеми с влагата и мухъла. Това става особено важно по време на студените зимни месеци, когато:

  1. Валежите са почти ежедневие.
  2. Големи пропусни на температура от закрито към открито създават перфектни условия за кондензация. Освен това, проблеми с мухъл е неизбежно страничен ефект след новоднения. За съжаление много хора предполагат, че просто с едно почистване и ще се отърват от проблема, обаче премахването на мухъла няма да премахне проблема, просто го ще го удължи. За ефективно отърваване на мухъл от дома си, трябва да се обърне по-специално внимание на източника първоначално!

Ефективно използване на вентилаторите

Контролирането на влагата в жилището е ключа към контролирането на мухъла. Като цяло, това се прави по един от двата начина:

  1. Ефективно изсушете помещението, ще се наложи да използвате услуга за откриване на течове или казано с други думи – термографска диагностика за да се констатират всички невидими източници на влага.
  2. На второ място да се използва подходяща вентилация и циркулация на въздуха в определени зони където има проблем с влагата. Например, повечето домове са оборудвани с вентилатори във влажните зони, като – бани, кухни и мокри помещения. След това редовно почиствайте вентилаторите от прах и др. мръсотии, това е особено важно защото създава риск от пожар.

Освен това, обърнете внимание на местата, където вентилаторите извеждат влагат – отдушниците, тази зона ще бъде по-податлива към поява на мухал, тъй като постоянно задържа влагата докато я изведе от Вашия дом.

Накрая като допълнение можем да прибавим още няколко метода, които смятаме, че ще Ви помогнат да се отървете от влагата.

  • Проветрявайте помещението като използвате Вашите врати или прозорци, за да се увеличи вентилацията.
  • Дръжте ниска влажността, като затоплите помещението.
  • Ако забележите конденз или влага по прозорците, стените или тръбите, трябва да я подсушите и забършите.
  • Почиствайте улуците често.
  • Покрийте студените повърхности, като тръби за студена вода с изолация.

Теч от терасата може да е причина за влагата във вашия дом.

Както споменахме по-рано ако имате проблем с влага и мухъл е хубаво да се направи цялостна диагностика за източниците и след това да се предприемат необходимите мерки за нейно стопиране.

4.3/5 - (63 votes)